miercuri, 4 august 2010

Vacanta in Romania - Oltenia

In plin scandal cu logo-ului de tara, cu iz de blonda platinata, am facut un mic consiliu de familie si am decis pentru acest an sa luam o mini vacanta prin a noastra tara si nu oriunde, ci in Oltenia, despre care nu credeam ca se distinge cu nimic special, inafara bancurilor savuroase, preferabil interpretate de regretatul Amza Pelea.

Recunosc ca am pornit fara nici un fel de idee, inafara unui pliant care descria cate ceva despre zona Horezu, pliant editat de catre primaria cu acelasi nume, zona pe care evident nu am ratat-o. Am gasit acolo trei lucruri foarte interesante : manastirea Horezu, ctitorie brancoveneasca de la 1693, astazi in patrimoniul UNESCO, apoi de acum celebra ceramica de Hurezu, de care pe noi de acum ne leaga povestile celui de-al treilea obiectiv turistic uman din scurta noastra vizita a zonei pe numele lui Stefan Racheru, care ne-a delectat cu o mica introducere in ce inseamna ceramica de Hurezu, din familie in familie, din generatie in generatie, asa cum le puteti vizualiza in expozitia cu vanzare (la pret de producator!) din parcarea din apropierea manastirii. Povestile lor, vi le daruieste, fara nici un cost, acelasi Stefan Racheru. Tot acolo, intr-o alta incapere, insotite de povestile lor, am gasit niste obiecte vechi, la preturi foarte accesibile.

Accesul in zona dinspre Bucuresti se face dupa parcurgerea autostrazii Bucuresti – Pitesti, urmand calea spre Ramnicu Valcea. Daca ai noroc de un trafic normal, pana la Horezu poti face cca 3 ore.

Pana aici, as zice, nimic neasteptat. De la promotorul nostru din Expozitia de ceramica am aflat ca frumos ar fi de vazut Cheile Bistritei care pe langa pitorescul locului si faptul au de oferit Manastirea Bistrita, un edificiu datat 1494, ctitorie a banilor Craiovestilor, unde se gasesc moastele Sfantului Grigorie Decapolitul. De aici, porneste, impreuna cu povestea moastelui sfantului, catre pestera Liliecilor, in care se gasesc (nu in afara, nu in cinstea, ci chiar inauntrul pesterii) doua bisericute de secol XVII, care sper din toata inima sa intre intr-o reconditionare capitala; cu tristete am vazut nume ca Gigel, Mari, Nelu si Vasile inscrise pe fresce si icoanele la fel de vechi din interiorul celor doua biserici. Cireasa de pe acest tort a fost reprezentata de Manastirea Arnota (1634), care desi greu accesibil de pe un drum forestier, cum ii sta bine unei manastiri, odata ajunsi acolo

Doar la 3 km distanta, se afla Culele (casele fortificate) de la Maldaresti, unde, gratie unui muzeograf deosebit am avut parte de un tur cu poveste. Culele Duca si Greceanu, precum si Casa Memoriala Duca este o combinatie reusita simbol al pasiunii olteanului de la Maldaresti, care ne-a delectat auzul cu mulgte povesti ale vremurilor mai demult sau mai curand apuse.

Revenind la sfera pesterilor, am parcurs drumul pana la Polovragi, pe drumul care leaga Ramnicu Valcea de Targu Jiu. Pestera Polovragi, care pastreaza inca legende despre lacrimile si scauunul lui Zamolxe, alaturi de povestile descoperirii unor vestigii si marturii ale vechilor daci, care au folosit pestera. Am avut noroc si am avut-o ca ghid pe cea care spunea despre ea ca este ‘doamna care vorbeste cu liliecii’ (nu e vorba de orice lilieci, ci de cei cu potcoava) si care ne-a vorbit cu atata entuziasm si pasiune cum rar mi-a fost dat sa vad la un ghid. Mi-as dori sa ii iasa planul numit ‘pe urmele dacilor’ si sa revin in zona si atunci. Nu poti intra in pestera fara sa remarci de departe Cheile Oltetului, o zona cu totul deosebita. La scurta distanta, in Baia de Fier se afla situata Pestera Muierilor unde s-au gasit oase de humanoid vechi de aproape 40.000 ani, alaturi de schelete ale unor ursi de caverna care-si faceau veacul pe acolo cam in aceeasi perioada. La Baia de Fier am stat la pensiunea Casa Iancului (http://www.turistinfo.ro/baia_de_fier/cazare-baia_de_fier/pensiunea_casa_iancului-c41293.html ), care ofera conditii mai mult decat decente pentru pretul oferit, camerele au baie, iar daca te autogospodaresti, ceea ce este recomandabil cu produsele locale (branza, oua, lapte si carne se gasesc in zona).

Un comentariu:

  1. Всем привет!

    Недавно перед мной встала задача, куда деть накопишиеся [b]европоддоны[/b], или еще их называют [b]Паллеты[/b],
    [b]Поддоны[/b], [b]Европаллет[/b]ы Размеры 800*1200, 1000*1200- Это [u]Тара Пром назначения[/u].
    Немного предистории.
    Сам я тружусь кладовщиком на складе. Нам приходит много продукции на [b]Европоддонах[/b],
    товар продаем а поддоны остаются, у нас возник вопрос куда их девать.
    Раньше мы их сжигали.
    Потом мне подсказали, что за поддоны можно получить деньги.
    Начал звонить по фирмам везде были цены дешевые,
    потом приятели мне подсказали, что в Челябинске есть такая Компания "[b]Уралсклад[/b]",
    около 10 лет на Рынке Промышленной Тары с прекрасной репутацией.
    Я нашел их сайт в интернет - [url=http://www.uralsklad.ru]www.uralsklad.ru[/url] и позвонил по тел. +7(351) 233-07-14.
    Буквально через час подъехал их представитель, Авто с Логотипом "[url=http://www.uralsklad.ru]Поддоны Челябинск[/url]".
    Цены закупочные оказались самые высокие в г. Челябинске.
    Все цивилизовано грузчики загрузили [b]Паллеты[/b] ешё и лом поддонов купили, расчитались на месте наличными.
    Про другие фирмы я узнавал либо Цены низкие, либо Бракуют много, да и денег от них не дождешься.

    Так что если у вас завалялись [b]европоддоны[/b], не торопитесь их выбрасывать, лучше обменяйте их на деньги.

    RăspundețiȘtergere